Persoane interesate

duminică, 9 mai 2010

ATENŢIE TINERI ŞI VOI VEŢI FI PENSIONARI!

Pensia lui Gigel...

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.

Gigel are 23 de ani. Pentru că e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.

Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.

Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!

Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.

Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?

De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni ?

Cum de mai munciţi tot pentru ei?

Cum va definiţi?
PS:
calculul acesta nu l-am făcut eu...dar sunt de acord cu cel care l-a făcut.

10 comentarii:

CORA spunea...

In zadar, Mariana, Gigel e foarte fericit! De ce? Pentru ca lucreaza in sistemul privat si e fericit ca bugetarilor si pensionarilor li se taie veniturile!

hera mariana spunea...

O Cora,
poate ai dreptate, dar cine ştie ...se va gândi puţin şi Gigel, la pensia lui...
Mulţumesc de vizită, mi-era dor de tine.:)

Tasha spunea...

Uff!!! Gigel nu stie ce-l asteapta!

hera mariana spunea...

Da Tasha, nu stiu cum va fi ...cand vor ajunge ei pensionari...
Eu sunt foarte revoltata.:(
Nu o sa mai avem bani cit sa platim toate taxele si impozitele...
Multumesc de trecerea pe la mine.:)

SemyazaAngel spunea...

Din pacate in ultimul timp am ajuns la concluzia ca romanilor pur si simplu nu le pasa .Pot inghite orice minciuna daca e ambalata frumos .Inca ma intreb ce ar trebui sa se intample ca romanul de rand sa ia atitudine,sa iasa in strada,sa faca ceva,orice?

hera mariana spunea...

Asa este Angel!
Chiar ne ajunge cutitul la os! Si tot mai rabdam....:(

Anonim spunea...

Bun gasit, tuturor!
Sarut'mana Mariana.

As spune ca Gigel este foarte fericit doar pentru ca este foarte inconstient.
Si privatii vor avea de suferit, si inca destul de bine.
Vom trai si vom vedea.

Gigel mai este fericit, pentru ca pensia lui o vede undeva departe. Crede ca anii vor trece greu si pana cand va lua el pensie lucrurile se vor aseza, iar daca nu se vor aseza, spera ca va da ortu' popii inainte de a ajunge sa beneficieze de pensie.
Adica spera ceea ce spera si guvernantii - ca marea masa de oameni sa nu mai traiasca sa pape ceva din pensie, sa ocupe locurile de veci cumintei si linistiti.

Da, Gigel, este fericit in propria-i lui inconstienta.
Si va fi pana in momentul in care-l va lovi si pe el o problema grava.
Pana atunci isi vede linistit de viata lui, neprivind in stanga, neprivind in dreapta.

Angel, ai dreptate!
Romanii, cel putin din punctul meu de vedere, dovedesc un fel de apatie, zombizare.
Un lasa-ma sa te las, pentru ca face celalalt.

O lume absenta.

Toate cele bune

Solange Belém spunea...

Oi Mariana, infelizmente, esse é o sistema que vivemos atualmente. Um sistema em que o mais forte prevalece.
Abraços

Sol

hera mariana spunea...

Sol,
multumesc de vizita,
o imbratisare si toate cele bune!

hera mariana spunea...

Andrei, bine ai venit, pe la mine.:)
Chiar nu ştiu cum să gândesc pozitiv acum ...
Aveam de gând să mai văd un pic lumea mare...dar dacă nu-mi ajunge pensia de mâncare şi de taxe...cu ce să mă plimb prin lume?
Poate o iau pe jos ca BADEA CÂRŢAN...în nici un caz nu renunţ la planurile mele de viitor!
Acum sunt nervoasă pe Băse şi încerc să mă scutur de ură, apoi voi lua hotărârile importante în ce mă priveşte.:)
O duminică frumoasă îţi doresc!